Kontrast:brightness_6
Czcionka: A A+ A++

„…najbardziej pamiętam te długie bułeczki, chlebki. Pachniało na całej ulicy” – wspomnienia suwalczan o smakach z dzieciństwa

  • „…brakuje mi smaku złotego szampana mlecznego. Za «Kubusiem» w sklepie mleczarskim sprzedawanego”. [Tadeusz Kolter]
  • „…były jajka faszerowane, były parówki takie, były prawdziwe bułki, były lody – teraz to jest Galeria Jednego Obrazu – na taki lód się czekało cały rok!” [Maria Lauryn]
  • „Pan Milewski sprzedawał chlebek taki świeży, pachnący. Takie kręcone, gdzieś takiej długości, takie bułeczki były kręcone, posypywane cukrem”. [Bożena Kolter]

Kartacze, babka ziemniaczana, soczewiaki i sękacze kojarzą się bezsprzecznie z kuchnią Suwalszczyzny. 

Jak wyglądała przed- i powojenna kuchnia mieszkańców Suwalszczyzny?

Czy mocno odbiegała od tego, co jadamy współcześnie?

Posłuchajcie jak nasi Świadkowie Historii wspominają smaki dzieciństwa. 

Podcast dostępny na platformie Spotify:

https://open.spotify.com/show/04xk4MBqtYLfWah9wVkQWy?si=PWk7Dn0cTwywdBFF5zeXpg&utm_source=copy-link&nd=1

oraz na YouTube:

 

Podcast „Ze wspomnień historie utkane”.

O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Digitalizacji i Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach.

Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.

 

***

Zdjęcia z archiwum Pracowni Digitalizacji i Historii Mówionej w Bibliotece Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach oraz bazy Openverse na prawach licencji CC BY 2.0.

Muzyka pochodzi z zasobów www.free-stock-music.com.