Kontrast:brightness_6
Czcionka: A A+ A++

„Skromnie było, ale smacno jedlim” – kuchnia świąteczna we wspomnieniach suwalczan

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy zapraszamy w sentymentalną podróż.

Przystanek pierwszy: kuchnia odświętna we wspomnieniach suwalczan. 

Co jadano niegdyś na Suwalszczyźnie przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy?

Czy przez ostatnie stulecie nic nie zmieniło się i na świątecznym stole nasze babki i prababki podawały te same dania, którymi zajadamy się obecnie?

Co mogło pojawić się na świątecznym stole małej Marii Konopnickiej?

Czy były jakieś przesądy i tradycje dotyczące świątecznego jedzenia?

Posłuchajcie.

Podcast dostępny na platformie Spotify:

https://open.spotify.com/show/04xk4MBqtYLfWah9wVkQWy?si=PWk7Dn0cTwywdBFF5zeXpg&utm_source=copy-link&nd=1

oraz na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=viMpngtZbN8&t=897s

Podcast „Ze wspomnień historie utkane”.

O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach.

Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.