- „…brakuje mi smaku złotego szampana mlecznego. Za «Kubusiem» w sklepie mleczarskim sprzedawanego”. [Tadeusz Kolter]
- „…były jajka faszerowane, były parówki takie, były prawdziwe bułki, były lody – teraz to jest Galeria Jednego Obrazu – na taki lód się czekało cały rok!” [Maria Lauryn]
- „Pan Milewski sprzedawał chlebek taki świeży, pachnący. Takie kręcone, gdzieś takiej długości, takie bułeczki były kręcone, posypywane cukrem”. [Bożena Kolter]
Kartacze, babka ziemniaczana, soczewiaki i sękacze kojarzą się bezsprzecznie z kuchnią Suwalszczyzny.
Jak wyglądała przed- i powojenna kuchnia mieszkańców Suwalszczyzny?
Czy mocno odbiegała od tego, co jadamy współcześnie?
Posłuchajcie jak nasi Świadkowie Historii wspominają smaki dzieciństwa.
Podcast dostępny na platformie Spotify:
oraz na YouTube:
Podcast „Ze wspomnień historie utkane”.
O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Digitalizacji i Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach.
Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.
***
Zdjęcia z archiwum Pracowni Digitalizacji i Historii Mówionej w Bibliotece Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach oraz bazy Openverse na prawach licencji CC BY 2.0.
Muzyka pochodzi z zasobów www.free-stock-music.com.